Το Μαντείο των Δελφών

delphi tours

Οι Δελφοί αποτελούν ένα αρχαίο μέρος γεμάτο μυστήριο και ιστορία. Το αρχαίο αυτό ιερό, στο κέντρο της Ελλάδας, είχε ιδιαίτερη σημασία στην αρχαία ελληνική κοινωνία ως ένα από τα πιο σημαντικά μέρη προφητειών και πνευματικής σύνδεσης. Ο λόφος των Δελφών αποτελούσε τον ιερό τόπο της Πυθίας, της γυναίκας που πιστευόταν πως είχε τη διανοητική δύναμη να δίνει προφητείες με την επιρροή του θεού Απόλλωνα.

Οι Δελφοί ήταν πολυσύχναστοι από πιστούς, προφήτες, πολιτικούς ηγέτες και περιηγητές από όλη την αρχαία Ελλάδα. Η αυθεντικότητα των προφητειών που παρείχαν οι Πυθίες θεωρούνταν υψηλή, και οι συμβουλές τους επιζητούνταν σε θέματα πολιτικής, πολέμου, και ηθικής καθοδήγησης.

Μαντείο των Δελφών

Το κύρος του Μαντείου των Δελφών ήταν στο απόγειό του μεταξύ του 6ου και του 4ου αιώνα π.Χ.

Οι Δελφοί έγιναν μια ισχυρή οντότητα, με τους άρχοντες και τον απλό λαό να ζητούν συμβουλές από την Πυθία, η οποία λειτουργούσε μόνο για περιορισμένο αριθμό ημερών κατά τη διάρκεια 9 μηνών του έτους. Οι προσκυνητές αυτοί εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με πλούσια δώρα και προσφορές- επιπλέον, λόγω της μεγάλης ζήτησης για τις υπηρεσίες του μαντείου, εύπορα άτομα πλήρωναν μεγάλα ποσά στους Δελφούς για να προλάβουν να μπουν στην πρώτη γραμμή.

Το μαντείο των Δελφών συμβουλεύονταν τόσο για ιδιωτικά θέματα όσο και για κρατικές υποθέσεις. Οι άρχοντες των πόλεων-κρατών ζητούσαν ακόμη και το μαντείο πριν από την έναρξη πολέμων ή την ίδρυση νέων ελληνικών αποικιών.

Για τις διαβουλεύσεις αυτές, η Πυθία έμπαινε στο άδυτο και στη συνέχεια καθόταν σε μια τρίποδη καρέκλα, ενδεχομένως πίσω από μια κουρτίνα. Αφού οι ιερείς του Απόλλωνα μετέδιδαν τις ερωτήσεις που είχαν αναρτηθεί από τους αιτούντες, η Πυθία εισέπνεε ελαφριά αέρια υδρογονανθράκων που διέφευγαν από ένα χάσμα στο έδαφος, πέφτοντας σε ένα είδος έκστασης.

Ενώ βρισκόταν σε αυτή την έκσταση, η Πυθία μουρμούριζε ακατανόητες λέξεις, τις οποίες οι ιερείς του Απόλλωνα μετέφραζαν (μερικές φορές αντικρουόμενες μεταξύ τους) για τους αιτούντες.

Οι Έλληνες πίστευαν ότι το Μαντείο των Δελφών υπήρχε από την αυγή του χρόνου και προέβλεπε με ακρίβεια διάφορα ιστορικά γεγονότα, όπως την εκστρατεία των Αργοναυτών και τον Τρωικό Πόλεμο.

Το τέλος των Δελφών

Οι ιερείς των Δελφών έγιναν ισχυροί, ικανοί να λυγίζουν τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές δυνάμεις. Αλλά με την πάροδο των αιώνων, οι Δελφοί και το ιερό του Απόλλωνα υπέστησαν πολλαπλές καταστροφές και αλλαγές στην εξουσία.

Το 548 π.Χ., ο πρώτος ναός καταστράφηκε από πυρκαγιά και παρέμεινε σε ερείπια για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, μέχρι που οι Αλκμαιονίδες (μια αθηναϊκή οικογένεια) τον ανοικοδόμησαν.

Η φήμη και το κύρος του μαντείου οδήγησαν επίσης σε τρεις Ιερούς Πολέμους στα μέσα του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ., με το ιερό να περιέρχεται στην κυριαρχία των Φωκίων από την κεντρική Ελλάδα και στη συνέχεια των Μακεδόνων υπό τη βασιλεία του Φιλίππου Β’ (πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Τον 3ο αιώνα π.Χ., οι Αιτωλοί κατέλαβαν τους Δελφούς και τους κράτησαν για περίπου 100 χρόνια μέχρι που οι Ρωμαίοι τους έδιωξαν το 191 π.Χ..

Αν και οι Δελφοί παρέμειναν πολιτιστικά σημαντικοί για ορισμένους Ρωμαίους αυτοκράτορες, όπως ο Αδριανός, άλλοι τους λεηλάτησαν, όπως ο Λούκιος Κορνήλιος Σύλλας το 86 π.Χ.

Το 393 ή 394 μ.Χ., ο βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την άσκηση των αρχαίων (παγανιστικών) θρησκειών και των πανελλήνιων αγώνων, θέτοντας τέλος στη δύναμη του μαντείου. Οι ναοί και τα αγάλματα των Δελφών καταστράφηκαν στη συνέχεια.

Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν χριστιανικές κοινότητες και τον 7ο αιώνα μ.Χ., ένα νέο χωριό με το όνομα Καστρί αναπτύχθηκε πάνω από τα ερείπια των Δελφών.

Όπως θα έχετε καταλάβει, οι Δελφοί είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο και αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Η πρόσβαση στους Δελφούς είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 180 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες με αυτοκίνητο. Υπάρχουν επίσης πολλά δρομολόγια λεωφορείων που συνδέουν τους Δελφούς με την Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η διαδρομή με λεωφορείο διαρκεί περίπου δύο ώρες και μισή. Επιπλέον πολλοί τουρίστες αναζητούν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως είναι οι delphi tours. Υπάρχουν επίσης δύο σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου κοντά στους Δελφούς, ο σταθμός του Άσπρου και ο σταθμός της Ιτέας. Υπάρχουν δρομολόγια τρένων από την Αθήνα προς τους σταθμούς αυτούς. Η διαδρομή με σιδηρόδρομο διαρκεί περίπου τρεις ώρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *