Πως να γράψετε μια διπλωματική εργασία

Πως να γράψετε μια διπλωματική εργασία

Η διπλωματική εργασία είναι ένα σημαντικό έγγραφο στον ακαδημαϊκό κόσμο. Δείχνει την κατανόηση και τις γνώσεις σας πάνω σε ένα θέμα, κάτι που γίνεται πολύ χρήσιμο όταν προσπαθείτε να βρείτε δουλειά ή επιχορήγηση για περαιτέρω έρευνα. Το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τη συγγραφή μιας διπλωματικής εργασίας είναι ότι πρέπει να είναι σαφής και καλά οργανωμένη, ώστε οι άλλοι να μπορούν να την κατανοήσουν εύκολα. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να βεβαιωθείτε ότι η διατριβή σας βγάζει νόημα, ώστε να μη φαίνεται συγκεχυμένη όταν κάποιος τη διαβάσει αργότερα

Επιλέξτε ένα θέμα.

  • Επιλέξτε ένα θέμα που σας ενδιαφέρει.
  • Επιλέξτε ένα θέμα που είναι σχετικό με τον τομέα των σπουδών σας.
  • Επιλέξτε ένα θέμα που είναι σχετικό με το μάθημα που παρακολουθείτε.
  • Επιλέξτε ένα θέμα για το οποίο μπορείτε να γράφετε για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βαριέστε ή να χάνετε το ενδιαφέρον σας για αυτό, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να γράψετε τη διπλωματική σας εργασία, να είστε ενθουσιασμένοι με τη συγγραφή της!

Καθορισμός θέσης.

Το τμήμα πρέπει να βρίσκεται σε ήσυχο μέρος. Το τμήμα πρέπει να βρίσκεται σε χώρο όπου μπορείτε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας και να μην αποσπάται η προσοχή σας από θορύβους άλλων ανθρώπων ή μηχανημάτων. Είναι επίσης σημαντικό το τμήμα να μην είναι πολύ θορυβώδες, ώστε να μην διαταράσσεται η συγκέντρωσή σας κατά τη συγγραφή μιας έκθεσης ή μιας διπλωματικής εργασίας.

Διαβάστε  Μετακόμιση - 15 Πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Ο καλύτερος χώρος για το δωμάτιο μελέτης σας θα ήταν εκείνος όπου δεν υπάρχουν περισπασμοί, όπως τηλεοράσεις ή ραδιοφωνικοί σταθμοί που παίζουν δυνατά μουσική, ενώ προσπαθείτε να διαβάσετε νέες πληροφορίες που σχετίζονται με το θέμα της έρευνάς σας πριν αρχίσετε να γράφετε εσείς οι ίδιοι πάνω σε αυτό!

Καθορίστε το θέμα και τις λέξεις-κλειδιά σας.

  • Καθορίστε το θέμα και τις λέξεις-κλειδιά σας. Προκειμένου να γράψετε μια διατριβή που να είναι σαφής, συνοπτική και καλά οργανωμένη, είναι σημαντικό να ορίσετε τον σκοπό της διατριβής σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ορίσετε τι είδους ερευνητικό ερώτημα(-α) θα χρησιμοποιηθεί(-ουν) ως βάση για την απάντηση των εν λόγω ερωτημάτων. Σημαίνει επίσης να ορίσετε ποιο κοινό θα διαβάσει αυτό το έγγραφο (π.χ. άλλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές ή καθηγητές).
  • Καθορίστε εάν υπάρχουν περιορισμοί στο θέμα/στις λέξεις-κλειδιά σας. Αν ναι, βεβαιωθείτε ότι οι περιορισμοί αυτοί αντικατοπτρίζονται σε κάθε βήμα της δημιουργίας ενός περιγράμματος ή της συγγραφής σχεδίων εγγράφων.*

Έρευνα για το θέμα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι έχει ήδη γραφτεί για το θέμα στις διπλωματικές εργασίες που επιλέξατε και πώς αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο σώμα της έρευνας για το συγκεκριμένο θέμα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε μια βιβλιογραφική ανασκόπηση ή να αναζητήσετε άρθρα χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων που είναι διαθέσιμες στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σας (το Google Scholar είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε).

  • Ανασκόπηση υφιστάμενων διπλωματικών εργασιών, αν είναι δυνατόν, ιδίως εκείνων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη δική σας, ώστε να πάρετε μια ιδέα για το πού έκαναν λάθος άλλοι πριν και τι έκαναν σωστά επίσης! Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την επανάληψη των λαθών, ενώ παράλληλα θα σας δώσει πληροφορίες για το τι κάνει κάποιους καλύτερους από άλλους όσον αφορά τη δομή και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς στις εργασίες/θεωρήσεις τους αντίστοιχα…
Διαβάστε  Τι αυτοκίνητο να αγοράσω; Ο απόλυτος οδηγός

Εξετάστε μια υπάρχουσα διατριβή.

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις θέσεις άλλων ανθρώπων. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθετε στις εργασίες ΕΑΠ πώς άλλοι έχουν προσεγγίσει παρόμοια προβλήματα και τι βρήκαν, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να δείτε πώς διαφορετικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε κενά στην έρευνά σας ή να διευκρινίσετε τι θέλετε να κάνετε με τη διατριβή σας.

Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε να κοιτάξετε διατριβές από ένα εντελώς άλλο πεδίο – αυτό θα σας δώσει κάποια προοπτική για το τι είδους ερωτήματα τίθενται, γεγονός που μπορεί να σας εμπνεύσει νέες ιδέες για τη δική σας εργασία!

Γράψτε την εισαγωγή σας.

Στην εισαγωγή σας, θα πρέπει:

  • Να δώσετε μια σύντομη επισκόπηση της εργασίας.
  • Να αναφέρετε με σαφήνεια τον σκοπό και τη σημασία της στον τομέα.

Αυτό συνήθως γίνεται εξηγώντας γιατί είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να διαβάσουν αυτή την εργασία (π.χ. “Θα εξετάσουμε το Χ” ή “Σε αυτή την εργασία θα δείξουμε το Υ”).

Γράψτε μια σύντομη επισκόπηση των ερευνητικών σας μεθόδων και των σχεδίων σας για την ανάλυση.

  • Συζητήστε τις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσετε για τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:
  • Περιγραφή του μεγέθους του δείγματος, του τρόπου επιλογής του και των δημογραφικών χαρακτηριστικών του (π.χ. ηλικία, φύλο).
  • Κατάλογος των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση των μεταβλητών ενδιαφέροντος (π.χ. ερωτηματολόγια)
  • Κριτήρια ένταξης των συμμετεχόντων στη μελέτη σας (π.χ. πρέπει να είναι άνω των 18 ετών)

Καταιγισμός ιδεών για τις μεθόδους συλλογής δεδομένων, ανάλυσης και παρουσίασης.

Ο καταιγισμός ιδεών είναι ένας καλός τρόπος για τη δημιουργία ιδεών.

Διαβάστε  Γυμναστική και Διατροφή

Ο καταιγισμός ιδεών είναι ένας καλός τρόπος για τη δημιουργία ιδεών. Ο καταιγισμός ιδεών είναι ένας καλός τρόπος για τη δημιουργία ιδεών. Ο καταιγισμός ιδεών είναι ένας καλός τρόπος για τη δημιουργία ιδεών!

 Αρχίστε να συντάσσετε τις ερωτήσεις που θα θέσετε στις ερωτήσεις της έρευνας ή της συνέντευξής σας.

Ξεκινήστε γράφοντας τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε. Φροντίστε να γράψετε τις επιλογές απαντήσεων και να έχετε ένα σχέδιο για την καταγραφή τους. Για παράδειγμα, αν κάνετε μια συνέντευξη, θα την ηχογραφήσετε; Εάν ναι, πώς θα το κάνετε; Μην ανησυχείτε ακόμα για την οργάνωση των απαντήσεων – απλώς καταγράψτε τις πρώτα όλες στο χαρτί!

Αφού γράψετε όλες τις ερωτήσεις σας (και οποιοδήποτε σχετικό υλικό, όπως φυλλάδια), ξαναδείτε τις προσεκτικά και βεβαιωθείτε ότι είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Αν κάποιος διάβαζε μια από αυτές τις έρευνες ή συνεντεύξεις χωρίς πλαίσιο ή γνώση του τι συνέβαινε στο ερευνητικό σας πρόγραμμα, θα μπορούσε να καταλάβει τι ζητούσε;

Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι ότι μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η ανάθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σύνολο ερωτηματολογίων, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα για την έρευνα: Να έχετε πάντα κάποιον άλλον να διαβάσει τη διπλωματική σας εργασία πριν την υποβάλετε

Συμπερασματικά

Η εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά ερωτηματολογίων, τα οποία θα πρέπει να είναι έτοιμα για την έρευνα: Να έχετε πάντα κάποιον άλλον να διαβάσει τη διπλωματική σας εργασία πριν την υποβάλετε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *